عوارض عمل تاندون دست پس از جراحی دست متفاوت می باشد ، بسته به اینکه چه آسیبی به دست وارد شده باشد عوارض عمل تاندون دست میتواند کم ، متوسط و یا زیاد باشد .عوارض عمل تاندون دست چیست ؟ عوارض عمل تاندون دست چقدر طول می کشد ؟ آیا عوارض عمل تاندون دست ماندگار است؟ کاردرمانی دست پاسخ همه این سوالات و مشکلات احتمالی بعدی را برای بیماران مرتفع خواهد کرد .

عوارض عمل تاندون دست

عوارض عمل تاندون دست

 

عوارض عمل تاندون دست و ترمیم تاندون دست

ترمیم تاندون دست یک نوع جراحی است که جهت ترمیم تاندون آسیب دیده دست یا جداشده دست انجام می شود . اکثر آسیب های تاندونی دست به دلیل بریدن با شیشه و یا چاقو و دیگر اجسام تیز و برنده انجام میشود.

تاندون چیست ؟

تاندونها طناب زخیمی از بافت همبند هستند که عضلات را به استخوان متصل می کنند . زمانی که شما عضله یا عضلات خاصی را منقبض میکنید نیروی اعمال سده توسط تاندون منتقل گشته و شما میتوانید در مفصل مورد نظر حرکت خود را ایجاد نمایید .

دو گروه تاندونی در دست وحود دارد :

  • تاندونهای باز کننده : که از قسمت پشتی آرنج شروع شده و به انگشتان دست متصل میشوند و باعث باز شدن انگشتان دست می شوند.
  • تاندونهای خم کننده : که از قسمت جلویی آرنج شروع شده و به انگشتان دست متصل می شوند و باعث خم کردن انگشتان دست می شوند .

چه زمانی نیاز به ترمیم تاندون دست وجود دارد ؟

زمانی که یک یا چند تاندون دست جدا شده و یا دچار پارگی نسبی شده باشند و امکان انجام حرکت طبیعی برای فرد مقدور نباشد ترمیم تاندون دست نی بایست انجام شود.

اگر تاندونهای باز کننده آسیب ببینند بیمار نمیتواند انگشتان را به خوبی باز نماید و اگر تاندون های خم کننده دچار آسیب شوند توانایی مشت کردن و برداشتن و در کل خم کردن انگشتان برای بیمار امکان پذیر نخواهد بود .

عوارض عمل تاندون دست چیست؟ پارگی تاندون چه علایمی در دست ایجاد می نماید؟ درد ، قرمزی ، تورم ، التهاب و گهگاهی عفونت از عوارض شایع عمل تاندون دست هستند. چسبندگی تاندون دست از دیگر عوارض عمل تاندون است که کمتر شایع بود و نیاز به درمان چسبندگی تاندون دست و توانبخشی انگشتان دست در این مرحله امری ضروری است.

دلایل شایع آسیب تاندون دست در قسمت زیر توضیح داده شده است:

  • بریدگیها- بریدن دست با چاقو و یا هر شی تیز و برنه میتواند منجر به پارگیو آسیب تاندون گردد.
  • آسیب های ورزشی- اگر تاندون دست حین ورزش تحت کشش زیاد قرار بگیرد میتواند در تاندون دست در نهایت منجر به پارگی شود ورزشهایی مثل فوتبال ، راگبی و دیگر ورزشهایی که نیاز به گرفتن و چنگ زدن مکرر دارند مثل صخره نوردی از دیگر ورزشهایی هستند که آسیب تاندون دست در آنها زیاد است.
  • له شدگی – قرار گرفتن دست بین درب و چهارچوب و یا تصادفات از دیگر دلایل اصلی پارگی تاندون در اثر له شدگی می باشه.
  • آرتریت روماتویید- این بیماری منجر به التهاب تاندون شده و در موارد شدید میتواند منجر به پارگی تاندون دست گردد.
  • گاز گرفتگی حیوانات- از دیگر دلایل پارگی تاندون دست گازگرفتگی دست توسط حیوانات است که البته گازگرفتگی توسط انسان حین نزاع و مشاجرات هم می تواند از دیگر دلایل پارگی تاندون دست باشد.

جراحی ترمیمی تاندون

برای جراحی ترمیمی دست جراح در دست برش ایجاد کرده و دو انتهای تاندون را به هم متصل نموده و بخیه میزند .

دسترسی به عضلات باز کننده آسان است بنابراین جراحی راحت و مستقیم بر روی تاندون آسیب دیده  انجام میشود .

جراحی تاندونهای خم کننده دشوارتر بوده و به دلیل اینکه همجوار با اعصاب مهم حسی و حرکتی دست هستند کار دشوارتری است.

بهبودی پس از جراحی

هر دو نوع ترمیم تاندونهای دست نیاز به کاردرمانی دست دارند زیرا ابتدا تاندون عمل شده بسیار ضعیف است و باید دو انتهای به هم چسبیده تاندون به خوبی التیام یافته و قدرت تاندون به تدریج با کاردرمانی دست و در مرکز تخصصی دست با وسایل کاردرمانی دست که مخصوص این نوع ترمیم ها است انجام شود .بسته به محل آسیب بهبودی تاندون آسیب دیده و جراحی شده ممکن ۱ تا ۳ ماه طول بکشد.

کاردرمانی دست در ابتدا با تجویز اسپیلنت که از از کشش بیش از حد تاندون جلوگیری میکند آغاز میشود . سپس کاردرمانگر تمریناتی که آسیبی به تاندون جراحی شده نمیزند به بیمار آموزش میدهد. پس از گذشت مدت معینی از جراحی تحت نظر کاردرمان دست برای جلوگیری از عوارض عمل تاندون دست کارهای سبک با انگشت نیز آغاز میگردد.

اینکه چه زمانی به کارخود بازگردید به نوع آسیب بستگی دارد در موارد خفیف تا متوسط ۶ تا ۸ هفته و درموارد شدید ۱۲ هفته زمان لازم است تا بتوانید به شغل خود پس از جراحی تاندون دست باز گردید .

عوارض عمل تاندون دست در کدام نوع از آسیب ها کمتر است؟

بعد از ترمیم تاندون بازکننده ، حرکت دست شروع می شود ولی ممکن است که حرکات کامل باز نگردد. معمولا وقتی بریدگی تاندون کامل باشد نتایج کاردرمانی دست بهتر خواهد و در آسیب های ترکیبی با تصادف و له شدگی بهبودی پیش آگهی بدتری دارد و عوارض عمل تاندون دست بیشتر است .

آسیب تاندونهای خم کننده جدی تر از آسیب تاندونهای باز کننده دست می باشد زیرا تاندونهای خم کننده مسئول کارهای قدرتی بیشتری در دست هستند و عوارض عمل تاندون دست در این تاندونها بیشتر است .

در بعضی از بیماران عوارض عمل تاندون دست بیشر اتفاق می افتد ، عفونت ، درد ، تورم و چسبندگی از مهمترین عوارض عمل تاندون دست می باشد .

 

کاردرمانی دست پس از آسیب تاندون های باز کننده دست

قبل از ترک بیمارستان کاردرمان دست یک اسپیلنت جهت محافظت از تاندون آسیب دیده برای بیمار تجویز پی کند تا بیش از حد تاندون جراجی شده کشیده نشود. به بیمار توصیه میشود ۴ هفته اسپیلنت را استفاده نماید و تا ۲ هفته بیشتر نیز شبها از اسپیلنت استفاده نماید.

به بیمار ورزشهایی جهت جلوگیری از چسبندگی تاندون جراحی شده آموزش داده میشود تا دامنه حرکتی مفاصل و عملکرد دست محدود نشود . نمونه هایی از این تمرینها عبارتند از :

  • بالاآوردن انگشت جراجی شده از داخل اسپیلنت با دست دیگر به آهستگی.
  • خم کردن خیلی آرام آنگشت جراحی شده به سمت کف دست .

اگر بیمار سیگار میکشد اکیدا توصیه میشود که سیگار کشیدن را ترک نماید تا جریان خون اطراف تاندون جراحی شده ببشر شود و سرعت التیام تاندون بیشتر شود .

کاردرمانی دست پس از آسیب تاندون های خم کننده دست

همانند تاندون باز کننده پس از جراحی تاندون خم کننده برای بیمار اسپیلنت ساخته شده تا محافظت تاندون دست انجام شود . تمرینهایی نظیر تاندون باز کننده به بیمار آموزش داده نی شود مثل :

  • خم کردن تاندون جراحی شده به آرامی توسط دست دیگر
  • باز کردن خیلی آرام انگشت جراحی شده .

بازگشت به کار بعد از هر دو عمل تاندونهای بازکننده و خم کننده باید به آرامی و آهستگی انجام شود. و معمولا ۴ ماه پس از جراحی انجام کارهای معمولی برای بیمار مقدور می باشد.

کلینیک کاردرمانی مهراد واقع در نارمک و با دسترسی آسان برای اهالی محترم مناطق رسالت ، هنگام ، مجیدیه ، فرجام ، تهرانپارس ، سبلان ، نظام آباد ، تسلیحات ، تهران نو ، نیروی هوایی، پیروزی ، پاسداران ، شمس آباد و امام حسین با وسایل اختصاصی کاردرمانی دست به عنوان مرکز تخصصی دست آماده ارائه خدمات به بیماران با مشکل ناتوانی در عملکرد دست پس از شکستگی ، آسیب تاندون دست ، سکته مغزی ، ضربه مغزی ، ضایعه نخاعی ، ام اس ، تومور مغزی ، تومور نخاعی و پارکینسون می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست
مشاوره رایگان در واتس آپ